Doğalgaz Bina İçi Tesisat ve Doğalgaz Kolon Tesisatı sayaç montajı, tüketim hatları ve uygulamada dikkat edilmesi gereken konularda bilgi verilmektedir.
Doğalgaz Bina İçi Tesisat ve Doğalgazın Özellikleri
Fiziksel Özellikleri
Doğalgaz renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. En önemli özelliği ise zehirsiz bir gaz olmasıdır. Doğalgazın solunması halinde zehirleyici ve öldürücü bir etkisi yoktur. Ancak ortamda çok fazla birikmişse teneffüs edecek oksijen azaldığından dolayı boğulma tehlikesi vardır. Bu nedenle şehre dağıtılmadan önce sarımsak kokusunu andırır bir koku ile özel olarak kokulandırılır. Böylece ortamda gazın varlığını hissetmek mümkün olacaktır.
Kimyasal Özellikleri
Doğalgaz esas olarak metan (CH4) ve daha az oranda etan (C4H10) ve propan (C3H8) gibi hidrokarbonlardan meydana gelir. İçinde, azot ve az miktarda karbondioksit gazlarının bileşiminden oluşmuştur. İçerisinde kükürt ve organik kükürt bileşikleri yoktur. Böylece bu tür maddelerin yanması ile oluşan kükürtlü gazların atmosferi kirletmesi söz konusu değildir.
Doğalgazdan Meydana Gelebilecek Tehlikeler ve Alınacak Önlemler
Doğalgazdan doğabilecek en önemli tehlike gaz kaçağıdır. Gaz kaçağı kokudan hemen anlaşılabilir. Gaz kaçağı olması halinde hemen aşağıdaki önlemleri almalıyız.
1. Bütün alevler hemen söndürülmelidir.
2. Bütün kapı ve pencereler açılmalı, ortam havalandırılmalıdır.
3. Gaz sayacından önceki küresel vana veya girişteki ana kapatma vanası hemen kapatılmalıdır.
4. Gaz kokusu olan odalara, ortamlara açık alevle girilmemelidir.
5. Hiçbir kibrit veya çakmak çakılmamalıdır.
6. Elektrik düğmesi, şalteri açıksa kapatılmamalı, kapalıysa açılmamalıdır.
7. Hiçbir elektrik fişi prizden çekilmemelidir.
8. Hiçbir elektrik zili kullanılmamalıdır.
9. Bütün gaz armatürleri kapatılmalıdır.
10. Sigara içilmemelidir, içiliyorsa hemen söndürülmelidir.
11. İlgili gaz dağıtım şirketi gaz kaçağı olmayan bir mahalden (örneğin komşudan)
187 no’lu telefon aranarak bildirilmelidir.
Doğalgaz Sayaçları
Doğalgaz sayacı, yakılmak üzere tüketim mahaline sevk edilen gazı ölçmekte kullanılan cihaza denir. Gaz tüketimini m3/h olarak ölçerler.
Gaz tüketim sayaçları gaz işletmesi veya yetki verdiği firmalar tarafından monte edilmelidir. Elektronik kartlı ve mekanik numaratörlü tipleri vardır. Konutlarda, kazan dairelerinde ve sanayide kullanılan değişik kapasitelerde imalatları yapılmaktadır. Körüklü tip sayaç bağlantılarında ön gerilme oluşturmayacak ve değişik tip sayaçların kullanımına imkan sağlayabilecek şekilde esnek bağlantı elemanı (fleks) kullanılmalıdır. Sayaç fleksleri kesinlikle eğilme ve burulma olmayacak şekilde monte edilmelidir. Sayaç çıkış borusuna mutlaka kelepçe atılmalı ve esnek bağlantı elemanı TS 10878’ e uygun olmalıdır.
Sayaç bağlantılarında sayacı karşınıza aldığınızda gaz girişi daima soldan, çıkışı sağdan olmalıdır. Konutlarda kullanılan körüklü G4, G6, G10, G16, G25 tip sayaçlar 2,5 m3/h’ den 160 m3/h kapasitelere, sanayide kullanılan rotary ve türbinli sayaçlar ise 40m3/h- 25.000m3/h kapasitelere kadar üretilmektedir. Genellikle 40m3/h’e kadar körüklü sayaçlar, bu kapasitenin üstünde ise rotary ve türbinli sayaçlar kullanılmaktadır.
Bu kısa giriş sonrası Doğalgaz Bina İçi Tesisat ve Doğalgaz Kolon Tesisatı yayınları ile ilgili bilgi verip yayını okuyalım.
Doğalgaz Bina İçi Tesisat ve Doğalgaz Kolon Tesisatı , Megep tarafından hazırlanmış olup, Milli Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı başlığı altında yayınlanmaktadır.
Bu yayın, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve öğretim programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak öğrencilere rehberlik etmek amacıyla hazırlanmış bireysel öğrenme materyalidir.
Doğalgaz Bina İçi Tesisat
Doğalgaz Kolon Tesisatı
Kaynak: Megep, Mesleki ve Teknik Eğitim Programlar ve Öğretim Materyalleri, Doğalgaz Bina İçi Tesisat, megep.meb.gov.tr