Temiz su tesisatı döşeme işlemleri için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Binalarda banyo, WC ve mutfaklara ıslak hacim denir. Islak hacimler dairenin önemli bir alanını işgal eder. Sıhhi tesisat su kullanma yerleri, ihtiyaca göre bu bölümlerde toplanır. Islak mekanlarda zemin döşemelerde su sızdırmalığını sağlamak amacıyla yalıtılır. Bu yalıtımda genellikle zeminlerde seramik ve duvarlarda fayans türü malzemelerden faydalanılır. Ankastre döşenen temiz su tesisatı da bu duvar döşemenin altında kalır.
Dairelerde temiz su boruları zorunlu kalmadıkça sıva altı döşenmelidir. Aynı zamanda borunun sıva altı döşenmesi terlemeyi de önler. Katlara çıkan kolon boruları ise sıva üstü döşenir. Atık su boruları ise duvar veya döşeme içinden çekilir. Atık su kolon boruları duvar yüzeyinden döşenir. Sonradan bu borular fayans altına alınır. Yataydaki atık su boruları ise düşük döşeme veya döşeme üstünden çekilir. Döşeme kaplamasıyla üzeri kapatılır.
Temiz Su Tesisatı Islak Hacimler
Banyo
Banyoda klozet, lavabo, yer süzgeci, çamaşır makinesi, küvet gibi vitrifiye malzemeleri kullanılır. Banyo odalarının düzenlenmesinde kapının tam olarak açılabilmesine özen gösterilmelidir. Eğer çamaşır makinesi banyoya konulacaksa su ile temas etmeyeceği yerde olmasına dikkat edilir.
Şekil 2.18: Tipik banyo yerleşimi; kuvet, lavobo, klozet ve yer süzgeci
Banyoya konulan vitrifiye malzemelerinin su kullanma yüküne göre sıhhi tesisat borusu çapı kullanılır. Bu malzemelerin her biri için genellikle ½” (Ø15 mm) anma çapındaki borular yeterlidir. Borular inşaat aşamasında, banyo duvarı iç yüzeyinden sıva altı döşenir.
WC
Banyodan ayrı olarak düşünülmeli ve çok iyi havalandırılmalıdır. WC”lerde alaturka ve alafranga hela taşları kullanılır. WC çıkışına da bir lavabonun konulması gerekir. Lavabo hela taşının kullanılmasından sonra el yıkamak için gereklidir.
Alaturka hela taşı rezervuar doldurma borusu çapı ve taharet musluğu boru çapı ½” (Ø15 mm) olarak kullanılır. Lavabo musluğu için de ½” (Ø15 mm)lik boru yeterlidir.
Resim 2.30: Tipik WC yerleşimi( lavabo, klozet ve yer süzgeci)
Mutfak
Mutfaklarda su ile doğrudan ilgili olan eviye, batarya ve bulaşık makinesidir. Bazı durumlarda şofben veya kombi de konulur. Bu boruların temiz su bağlantıları ½” (Ø15 mm) borularla yapılır. Bulaşık makinesi, şofben ve kombilerin sıcak su girişleri ½” olmasına rağmen boru tesisatı ¾” çapta yapılır, redüksiyonlarla ½” çapa düşürülür.
Resim 2.31: Tipik mutfak yerleşimi(eviye ve batarya)