Selenoid vana, sıvı ve gazların akışını kontrol için kullanılan elektromekanik bir valftir. Selenoid vana üzerindeki bobine elektrik enerjisi (220V, 110V, 24V, 12V, 6V vb AC, DC voltaj) vererek valfin konumunun değişmesi sağlanır.
Gaz emniyet sistemlerinde kullanılan bu valf türü ülkemizde yaygın olarak deprem algılama cihazları ve gaz alarm cihazlarına paralel olarak monte edilen ve ana sistemden aldığı kontak ile gaz akışının kesilmesini sağlayan sistemlerdir. Yangın emniyet sistemlerinde kullanılan 24 V ile çalışanları da mevcuttur.
Selenoid vanalar gerektiği anda sistemin kapatılması için tasarlanmışlardır. Bu nedenle istenilen her sistemde kullanılabilir.
Selenoid Vana Çalışma Prensibi
Otomatik Gaz Kesme Ventili (Selenoid valf)
Bunlar hepimizce bilinen Selenoid vana olarak adlandırılan elektrikli gaz kesme vanalarıdır. Ancak gaz güvenlik sisteminin bir parçası olarak kullanılan bu Selenoid vananın gaz yolu armatürlerinde kullanılan vanadan farklı olarak elle kurmalı tip olması tavsiye edilir.
Bu tip vanalar, merkezi panodan kapama sinyalini aldığında gazı keser ve merkezi panodan açma sinyalini alsa dahi el ile (seçilen modeline bağlı olarak üstüne bastırılırak ya da yukarı doğru çekerek) tekrar kurulmadıkça gaza yol vermez. Böylece gaz kaçağını oluşturan nedenin kullanıcı tarafından tespiti, onarımının yapılmasını mutlaklaştırıp ancak bu şartla gaza yol verilmesi hedeflenir.
Elle kumandalı vanalar da diğer Selenoid vanalarda olduğu gibi "Normalde Açık” veya "Normalde Kapalı” olmak üzere iki tiptir. "Normalde Açık” olarak adlandırılan bir vana, bobine besleme gerilimi gelmediği sürece gaza yol verir. Gazı kesmek istediğinde, bobine, alarm sisteminin NA ya da NO olarak kodlanmış röle çıkışından besleme gerilimi verilerek devre açık hale getirilir ve gaz kapanır. Bu tip vanalar, bobinin üzerinde sürekli besleme voltajı bulundurmayıp sadece alarm halinde beslendikleri için bobinin ömrü açısından avantajlı gibi, gözükmelerine karşın, elektrik kesilmesinde de gazı kapatmama gibi bazı uygulamalarda emniyetsiz sayılabilecek bir dezavantaja sahiptir. Örneğin kazan dairesi gibi elektrik kesilmesinde yakma işleminin otomatik olarak durdurulduğu uygulamalarda, özellikle elektriğin kesilip geri gelmesi ile yakma sisteminde bazı potansiyel arızaların olabileceği de göz önünde bulundurulduğunda, gaz vanasının açık kalarak kazan dairesine-brülöre kadar gaz gelmesi, risk artırıcı bir unsur olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle kazan dairesi gibi, tüm elektriğe bağımlı olarak çalışabilen gaz yakma sistemlerinde NORMALDE KAPALI vana ve mutfak gibi elektriğe bağımlı olmadan çalışabilen gaz yakma sistemlerinde de NORMALDE AÇIK vana kullanımı teknik olarak doğru bir yaklaşımdır. Ancak burada ülkemizin bir gerçeği olarak, çok sık elektrik kesilmesi ve her elektrik kesilip geldiğinde gaza yol vermek için elle kurma gereksinimi kullanıcıyı normalde kapalı vana yerine tüm uygulamalarda normalde açık vana kullanımına yöneltmiştir.
Basit Direk Çekmeli Normalde Kapalı Solenoid Yapısı
Basit Pilot Kontrol Selenoid Valf
Selenoid vanalar akışkanlar üzerinde en çok kullanılan kontrol üniteleridir. Vakum solenoit vana, paslanmaz selenoit vana, kızgın buhar için Selenoid vana, asitli su için Selenoid valf, elektriik motorlu Selenoid vana, double Selenoid vanalar gibi çeşitleri vardır.