Yerden Isıtma Montajı ve Alt Yapı Malzemeleri

Yerden Isıtma Montajı ve Alt Yapı Malzemeleri



Yerden Isıtma tesisatı için gerekli malzemeler ve montaj işlemleri ile ilgili kısaca bilgi verilmiştir.

Yerden Isıtma Alt Yapı Malzemeleri

Kollektörler

Kollektörler ile ilgili geniş detaylı bilgili mobil kollektör konusunda aktarılmıştı. Kısaca kolektör ısı kaynağından gelen sıcak suyu sisteme dağıtan ve ısısını kaybeden suyu sistemden toplayan elemandır.

Pex Borular

Pex, çapraz bağlı (Cross-Linked) polietilen anlamına gelmektedir. "Pe " polietilen ham maddeyi "X” ise çapraz bağı temsil eder. Yerden ısıtma tesisatında en çok kullanılan boru türüdür. Pex borular kangal olarak üretilirler. Pex borular yerden ısıtma tesisatında koruyucu kılıf içerisinde döşenirler. Koruyucu kılıfın temel görevi Pex borunun üzerine gelebilecek darbeleri önlemek, pex borunun aşınmasını önlemek ve her hangi bir hasar anında borunun kolayca değişmesini sağlamaktır. Önemli görevlerinden bir tanesi de pex boru ısınımında boruda meydana gelebilecek esnemeler şap zemine zarar verebilir. Bu gibi olumsuzlukları önlemek için pex borular koruyucu kılıf içerisinde döşenirler.

Mobil Sistem Kılıflı Boru

Pex Boruların Üstün Özellikleri

– Esnek yapıları sayesinde şekillendirmeye uygundurlar ve rahatlıkla yere uygulanırlar.
– Kireçleme yapmaz, paslanmaz ve çürümez.
– Hafiftir, taşınması ve montajı kolaydır.
– Düşük sürtünme katsayısına sahiptir.
– Kangal olarak üretildiğinden firesiz olarak döşenir.
– Kimyasal maddelere dayanıklıdır.
– Havadaki oksijeni boru içerisine geçirmez.
– Kullanım ömrü uzundur(50 yıl).

Straforlar

Yerden ısıtma straforu, yerden ısıtma sistemlerinde şap altı izolasyon malzemesi ve yerden ısıtma borusunu yere sabitlemek için kullanılmaktadır. Günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte düz strafor yerine setli straforlar kullanılmaya başlamıştır. Strafor, polipropilen folyo, Klipsli lama bu üç malzeme yerine sadece setli strafor kullanılarak aynı işlem yapılabilmektedir.

Yerden Isıtma Strafor

Setli strafor özellikleri

– Enjeksiyon EPS strafor olduğu için kapalı gözenekli strafordur ve şap suyun emisyon değeri ihmal edilecek kadar azdır.
– Modülasyon kanalları veya boru döşeme kanalları sayesinde eşit aralıklı Yerden ısıtma borusu döşemek çok daha kolaydır. Düz strafor ile yapılan uygulamalara göre hem ilave malzeme, hem de zamandan tasarruf sağlamaktadır.
– Yerden Isıtma üzerine şap atılacağı zaman boruların bir tarafa toparlanması engeller.
– Yerden ısıtma üzerine atılan şap, dolgu şapı olduğu için gözenekli yapısı sayesinde şaptaki çatlamaları minimuma indirmektedir.
– Kenarlarındaki zıvanalar dolayısıyla döşendiği mekanda bir bütün olarak hareket etmektedir.
– Uygulama özelliğine göre üzerine çelik hasır döşemesi rahat ve yerden ısıtma borularına zarar vermeyecek şekilde uygulama imkanı sağlamaktadır.

Yerden Isıtma Strafor Ölçüleri

Plastik Lamalar

Klipsli plastik lamalar pex boruların ısı yalıtım paneline sabitlenmesi için kullanılır. Setli strafor kullanılan tesisatlar da, iki strafor arasında kalan boruların sabitlenmesinde kullanılırlar. Her bir lama 35 cm boyunda ve üzerindeki boru aralıkları 5cm olacak şekilde imal edilirler. Lamalar bir birine geçmeli olarak üretilir ve birbirine eklenerek uzunluk artırılabilir.

Yerden Isıtma Klipsli Plastik Lama

Klipsler

Yerden ısıtma sisteminde kullanılan klipsler "U” şeklinde oldukları için "U” klips olarak adlandırılırlar. Boru dönüşlerinde borunun kalkmasını önlemek için kullanılırlar. "U” klipsle elle bastırılarak modülasyon paneline tutturulurlar.

Yerden Isıtma U Klips

Yerden Isıtma Montajı

Kolonların Çekilmesi

Kolon tesisatı, kazandan başlayıp her kattaki kolektöre kadar uzanan kısımdır. Yerden ısıtma tesisatında bir tane kolektör kullanıldığı için ısıtılacak mahallerin en merkezi yerine kolon tesisatı çekilir. Kolon tesisatı çekilirken uygun ölçülerde borular kesilir ve eşit aralıklarda kelepçe atılarak döşenir.

Yerden Isıtma Kolon Kollektör Bağlantısı

Kazan, Pompa ve Genleşme Deposu Bağlantılarının Yapılması

Kazan dairesinde uygun yere kazan monte edilir. Kapalı genleşme deposu kazana monte edilir. Kolon hattı ile kazan arasına pompa bağlanır. Pompanın giriş ve çıkışına pompa bağlanır.

Yerden Isıtma Kazan Dairesi Bağlantısı

Kolektörlerin Bağlanması

Kolektörün yeri, yerden ısıtma borusu döşenecek tüm mekânlara eşit uzaklıkta olacak şekilde tespit edilmelidir. Her bir grup ayrı bir vana ile kontrol edilir. Büyük bir mekan, birden fazla grupla kontrol edilebilir. Kolektörün yeri tespit edildikten sonra kolektör, kolektör dolabı içerisine monte edilir. Kolektör kolon hattına bağlanarak işlem tamamlanır.

Yüzey Yalıtımının Yapılması

Öncelikle zeminin düzgünlüğü kontrol edilmelidir. Düzgün tesviyeli ve temiz zemine yerden ısıtma straforu serilir. Projeye uygun olarak pex borular döşenir. Pex borular döşendikten sonra yaklaşık 5cm yüksekliğinde şap dökülür. Şapın üzeri nede döşeme malzemesi (parke, marley, seramik vb.) döşenir.

Yerden Isıtma Yüzey Yalıtımı

Isıtıcı Borularının Döşenmesi

Yüzey yalıtımı tamamlanmış olan zemine basınç testi yapılmış pex borular serilir. Borular serilirken dikkat edilecek en önemli husus borularda ek yeri olmamasıdır. Pex boru serme işlemi projeye uygun olarak tamamlandıktan sonra borular kolektöre bağlanır. Yerden ısıtmaboruları döşenen mahallin pencere sayısı, kapı sayısı gibi faktörlere göre değişik şekillerde döşenebilir. Son olarak sisteme su verilerek kaçak testi yapılır. Sistemde kaçak yoksa boruların üzeri şap ile kapatılır.

Yerden Isıtma Boru Döşeme Desenleri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.